Poročilo o kvaliteti pitnih voda iz lokalnih-vaških vodovodov v občini Krško za drugo polovico leta 2017
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Oddelek za okolje in zdravje Novo mesto, je opravil drugi del analiz vode vaških vodovodov, s katerimi upravljajo uporabniki sami ter obsegajo večje vaške vodovodne sisteme. Povzetek poročila o kvaliteti pitne vode vodovodov, nad katerimi ni rednega nadzora v skladu s Pravilnikom o pitni vodi (Ur. List RS št. 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/15 in 51/17), podajamo v nadaljevanju. Poročilo, ki ga je pripravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, je objavljeno na spletnih straneh Občine Krško, priloge s podatki o analizah za posamezen vodovod pa so na razpolago na Oddelku za urejanje prostora in varstvo okolja Občine Krško.
Skupno je bilo pregledanih sedem vaških vodovodov. Zavod je odvzel sedem vzorcev za osnovno mikrobiološko in fizikalno - kemično preiskavo.
Kot je razvidno iz tabele 1, letošnji rezultati kažejo, da se je z uvedbo razkuževanja vode le-ta izboljšala in so bili vzorci iz teh vodovodov v letu 2017 skladni s Pravilnikom o pitni vodi.
Kljub temu, da trenutna ocena kaže na to, da je bila voda na vodovodih zdravstveno ustrezna, in da na nekaterih vodovodih analize izpred preteklih let kažejo na zdravstveno ustreznost vode, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano opozarja, da kvaliteta vode ni ves čas stabilna in da je potrebno za njeno zdravstveno ustreznost na vodovodih izvesti še dodatne ukrepe. Poudariti je namreč potrebno, da so rezultati opravljene preiskave odraz trenutnega stanja, saj je iz primerjave analiz, ki so bile opravljene v preteklih letih, mogoče ugotoviti, da se kakovost vode na teh vodovodih in izvirih med letom lahko bistveno spreminja. Odvisna je predvsem od vremenskih razmer in letnega časa ob odvzemu vzorca.
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano predlaga obvezno prekuhavanje vode na vseh obravnavanih vodovodih. Vodo je treba primerno pripraviti in razkužiti. Na vodovodih, kjer se izvaja razkuževanje, pa je voda kljub temu neustrezna, je treba ugotoviti ali razkuževanje poteka strokovno pravilno. Zaradi varnosti mora upravljanje vodovoda prevzeti profesionalno usposobljeno podjetje. Vir pitne vode je potrebno zaščititi s predpisanimi varstvenimi pasovi, ki morajo biti skladno s predpisi označeni.
Vodo iz vseh vodovodov je pred uporabo potrebno obvezno prekuhati. Za prekuhavanje pitne vode se priporoča naslednji način:
- ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto, priporoča pa se, da zaradi večje varnosti voda vre vsaj tri minute, kar zagotavlja tako široko varnost, da takšno vodo lahko uživajo tudi osebe z oslabljenim imunskim sistemom;
- zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode se priporoča, da voda ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali;
- vodo hranimo v hladilniku v čisti in pokriti posodi;
- tako pripravljeno vodo za pitje lahko uporabljamo do 24 ur, izjemoma do 48 ur;
- če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev z usedanjem in nato filtriranjem skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo);
- ker je lahko prekuhana voda manj prijetnega okusa, se za pitje priporoča pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa se zaužije tudi v obliki juhe ali kakšne druge jedi.
Tabela 1: Zbirni pregled rezultatov preiskav pitne vode iz vodovodov, ki so v upravljanju krajevnih skupnosti ali vodovodnih odborov v občini Krško – jesen 2017
Zap.Št. |
Vodovod |
Štev. porab. |
Dezinf. |
Zdrav. ocena |
Mikrobiološka preiskava |
Kemična analiza |
||||
A |
B |
C |
D |
ocena |
vzrok NU |
|||||
1. |
G. Leskovec – Ložice – omr. Stranje, javna izlivka na pokopališču |
150 |
DA |
U |
0 |
0 |
24 |
29 |
U |
/ |
2. |
Jevša – Reštanj - Mali Kamen - Šedem – omr. Šedem 11 |
230 |
DA |
U |
0 |
0 |
9 |
28 |
U |
/ |
3. |
Kališovec - Brezje – D.Leskovec – omr. Kališovec 5 |
290 |
DA |
U |
0 |
0 |
3 |
4 |
U |
/ |
4. |
Mali Kamen - Reštanj – omr. Mali Kamen 21 |
175 |
DA |
U |
0 |
0 |
2 |
4 |
U |
/ |
5. |
Rožno – Dolnji Leskovec – omr. Dol. Leskovec 23 |
220 |
NE |
U |
0 |
0 |
73 |
13 |
U |
/ |
6. |
Slom – Pihovec – omr. Stolovnik 51 |
219 |
NE |
U |
0 |
0 |
73 |
7 |
U |
/ |
7. |
V. Kamen – omr. Veliki Kamen, bar Kamen |
252 |
DA |
U |
0 |
0 |
21 |
14 |
U |
/ |
Legenda:A = Escerichia coli – MPN/100mL, B = Koliformne bakterije – MPN/100mL, C = Skupno število bakterij pri 22°C – CFU/mL, D = Skupno število bakterij pri 37°C – CFU/mL, U=ustrezen, NU=neustrezen