Pestro dogajanje ob Evropskem tednu mobilnosti v Krškem

Krško,16. september 2016 – Občina Krško se kot vsako leto z današnjim dnem pridružuje projektu Evropski teden mobilnosti, ki letos med 16. in 22. septembrom poteka pod geslom Pametna mobilnost z gospodarsko uspešnost. V sedmih dneh se bo zvrstilo več dogodkov, ki jih poleg občine pripravljajo osnovne in srednje šole v sodelovanju z različnimi organizacijami. Med drugim bodo odprli dva nova odseka kolesarskih stez, predstavili načrte za ureditev mirujočega prometa na območju tržnice Videm ter teden zaključili z Dnevom brez avtomobila.

Teden mobilnosti so z akcijo S kolesom ali peš v službo danes otvorili zaposleni občinske uprave.

Kot je na novinarski konferenci poudaril župan občine Krško mag. Miran Stanko, je cilj občine predvsem trajnostno prometno načrtovanje - s čim več infrastrukturnimi možnostmi za kolesarjenje, hojo in uporabo javnega potniškega prometa.

Kot je poudaril, imajo v občini Krško trenutno urejenih okoli 10 kilometrov kolesarskih stez, cilj pa je povezati tako vzhodni inj zahodni kot severni in južni del občine. Veliko je že urejenega, tudi v sklopu projekta Krka-Sava bike, katerega pobudnica je prav Občina Krško, še nekaj ciljev pa bo potrebno uresničiti.

Jutri  medobčinski projekt S kolesom ob Savi

Že drugo leto zapored se bodo, kot je povedal vodja projekta Evropski teden mobilnosti na Občini Krško Romana Pečnik, posavske občine združile tudi v tednu mobilnosti s projektom S kolesom ob Savi s startom v občini Radeče pri TRC Savus ter postanki v Sevnici, Brestanici, Vrbini in zaključkom v Brežicah.

Različne aktivnosti tudi na osnovnih in srednji šoli

Z različnimi aktivnostmi se v tednu mobilnosti vključujejo tudi osnovne in Srednja šola Krško, kjer bodo tako za osnovnošolce kot srednješolce potekala predavanja o varnosti v prometu, učenke in učenci OŠ dr. Mihajla Rostoharja pa se bodo tudi letos v sodelovanju z Društvom Sonček in OŠ Jurija Dalmatina Krško podali na pot po mestu in preverili, kako je to prilagojeno gibalno oviranim. OŠ Jurija Dalmatina bo organizirala medobčinsko kolesarjenje za otroke osnovnih in srednje šole iz Krškega do Koprivnice in nazaj. Mladinski center Krško se prav tako pridružuje s pohodniško orientacijo po mestu Krško, na OŠ Adama Bohoriča Brestanica pa bodo 20. septembra v okviru dneva šole pripravili dogodek Povezani v teku s Primožem Kozmusom.

Novi odseki kolesarskih poti  in predstavitev ureditve prometa na območju tržnice Videm

V torek, 20. septembra, bo kolesarska steza skozi 500-metrski tunel v Brestanici tudi odprta.

V torek, 20. septembra, bodo v Brestanici odprli nov odsek kolesarske steze skozi tunel ozkotirne železnice, ki bo tako povezal kolesarsko oz. večnamensko pot iz Krškega proti Senovemu. Že naslednji dan, torej v sredo, 21. septembra, pa bodo odprli kolesarsko povezavo Leskovec – Beli breg – Drnovo. V sredo, 21. septembra, bo prostorih Glasbene šole ob 16. uri potekala predstavitev ureditve mirujočega prometa na območju tržnice Videm.

Dan brez avtomobila na Hočevarjevem trgu in delu CKŽ

Teden bodo zaključili z Dnevom brez avtomobila v četrtek, 22. septembra. Mestni avtobus bo ta dan vozil brezplačno. V dopoldanskem času bodo na ulici CKŽ v starem mestnem jedru, ki bo ta dan od gostilne Murko do Hočevarjevega trga zaprta, ter v Mestnem muzeju Krško ustvarjali najmlajši iz krških vrtcev in osnovnih šol. V popoldanskem času od 17. ure dalje pa bodo občanke in občani lahko obiskali sejem rabljenih koles, si ogledali razstavo vseh idejnih rešitev za ureditev Hočevarjevega trga, dijaki SŠ Krško bodo predstavili solarni avtomobil, predstavili bodo potek priprave Celostne prometno strategijo. Za vse, ki so ali še bodo do 20. septembra izpolnili anketni vprašalnik o prometnih ureditvah in načinih mobilnosti v okviru priprave Celostne prometne strategije, pa bo sledilo nagradno žrebanje in srečni nagrajenec bo prejel električno kolo. Dogodek bodo zaključili s koncertom skupine Bassless.

Avdio

ŽupanOKolesarskihStezah.wav
RomanaPečnikoDnevuAvtomobila.wav

Galerija


Deli novico še z drugimi